Dr. Vaida Sanda: medic primar dermato-venerologie si dermato-estetica

Epilare definitiva cu IPL

Indepartarea parului prin ras sau smulgere nu permite decat o epilare temporara.
Aceasta smulgere cu penseta sau cu ceara poate uneori sa accelereze cresterea parului in anumite zone.

Fotoepilarea cu IPL permite tratarea unor suprafete vaste cu un minim de durere.


Ce inseamna fotoepilare definitiva ?

Este un procedeu prin care parul este eliminat de pe corp prin utilizarea unui fascicul luminos – IPL (lumina intens pulsata) sau laser. Principiul de actiune este acela ca lumina este transmisa prin piele unde este absorbita de foliculul pilos, care se incalzeste pana la ardere si este definitiv compromis.

Fasciculul luminos emis de lampa IPL este compus din fotoni cu diferite lungimi de unda, dirijati in multiple directii. Filtrul selecteaza lungimile de unda in functie de indicatie.
Tinta este pigmentul de melamina de la nivelul firului de par. Absorbtia energiei fotonilor de catre tinta conduce la producerea de caldura. Se obtine o fototermoliza selectiva (explozia tintei).

Cine poate fi candidat la fotoepilare definitiva ?

  • Atat femeile cat si barbatii
  • Acest procedeu se aplica cu succes in toate zonele – cum ar fi : varful nasului, mustata, barbie, lob ureche, umeri, spate, axile, abdomen, fese, zona pubiana,zona bikini,primamelonar, antebrate, brate, coapse, maini, picioare, degete
Cele mai bune rezultate se obtin daca exista un contrast intre culoarea pielii si culoarea foliculului de par.
Cu cat este mai gros si mai inchis la culoare firul de par cu atat mai bune sunt rezultatele. Cu cat pielea este mai alba, cu atat mai bine. Lumina pulsata trebuie sa fie absorbita cat mai putin la trecerea prin piele ( de accea e important ca aceasta sa fie cat mai alba posibila), dar trebuie sa se absoarba cat mai mult in radacina parului de catre pigmentul continut in acestea pentru a-l putea incalzi pana la distrugerea foliculului. E imposibil de distrus firul alb sau gri.

La ce sa va asteptati ?

La o diminuare a pilozitatii, dar nu intotdeauna completa.
Lumina intens pulsata provoaca 3 actiuni asupra pilozitatii :
  • distrugerea celei mai mari parti din folicule
  • miniaturizarea celor care raman (perii devin fini si se deschid la culoare)
  • intarzierea cresterii, care poate fi de mai multe luni dupa cateva sedinte
Nu toti pacientii raspund in acelasi fel. La unii disparitia majoritatii firelor se observa dupa 4 sedinte. La altii, raspunsul este mai lent, prezentand inca fire dupa 6-8 sedinte.
Este dificil de apreciat in ce maniera va raspunde un pacient.


Pregatirea pentru tratament.

Aria ce urmeaza a fi tratata nu trebuie epilata cu ceara sau prin smulgere cel putin 4 saptamani inainte de tratament. Epilarea cu ceara si smulgerea firelor este interzisa pe toata perioada sedintelor de fotoepilare. Intre sedinte se va folosi doar rasul sau tunsul.

Pielea ar trebui sa fie cat mai alba cu putinta.
Expunerea la soare trebuie evitata incepand cu 30-45 de zile inainte precum si pe durata tratamentului. Este recomandata folosirea unei creme fotoprotectoare cu factor ridicat.
Cu circa 1 saptamana inainte de tratament, zona de tratat trebuie rasa cu lama sau tunsa la zero. Firul trebuie sa fie cat mai scurt pentru ca energia luminoasa sa fie concentrata in radacina firului si nu in partea de deasupra care se va incalzi inutil. Firul trebuie sa depaseasca cu 1-2 mm suprafata pielii.

Cate sedinte sunt necesare si la ce interval?

Fiecare fir de par are un ciclu de evolutie cu 3 faze anagena, catagena,si telogena, foliculii nefiind sincroni in aceeasi faza. Lumina intens pulsata actioneaza doar pe foliculii care sunt in faza de crestere efectiva (anagena). Acesta este si motivul pentru care tratamentul de reducere definitiva a parului nedorit se face in mai multe sedinte.
In general 20% din firele de par sunt in faza anagena la un anumit moment.
Aproximativ 50% dintre firele de par aflate in aceasta faza activa a cresterii vor fi eliminate la fiecare sedinta de tratament.

Sedintele se spatiaza in timp de la 4 la 6 saptamani, in functie de zona de epilat deoarece ciclul de crestere al firului de par este diferit de la o zona la alta.
Intarzierea cresterii firelor de par va fi din ce in ce mai mare dupa efectuarea mai multor sedinte.
Multe persoane vor observa o reducere evidenta a pilozitatii dupa 6-10 sedinte. Reducerea pilozitatii nu va fi identica la diferite persoane.
Factorii care influenteaza numarul de sedinte sunt in mare parte individuali (genetici, culoarea, grosimea, zona etc.), dar nu trebuie neglijata nici calitatea actului terapeutic, care poate modifica randamentul.

Ce inseamna definitiv?

Firele odata distruse, nu mai cresc, dar in zona tratata pot apare alte fire de par, cele care au fost inactive in momentul tratamentului. Pentru a le trata si pe acestea sunt necesare sedinte suplimentare.
In general o zona se trateaza in mai multe sedinte pana cand se observa o reducere evidenta a pilozitatii, la un procent care nu mai deranjeaza. Trebuie tinut cont ca in timp, pe masura ce inaintam in varsta, noi foliculi pilosi pot deveni activi, datorita unor schimbari hormonale.

Cat de dureroasa este procedura?

In general nu este mai dureroasa ca epilatul cu ceara. Nivelul de confort difera in functie de persoana si de zona tratata.

Care sunt diferentele intre IPL si laser?

Laserul este caracterizat prin emiterea unui fascicol luminos ai carui fotoni sunt in aceeasi lungime de unda si dirijati in aceeasi directie. Lampa IPL emite un fascicol luminos compus din fotoni cu diferite lungimi de unda si dirijati in multiple directii. Filtrul aparatului selecteaza lungimea de unda in functie de indicatie. Efectele biologice induse prin cele doua tehnologii par sa fie similare.
Avantajul principal al laserului este buna absorbtie a energiei luminoase de catre melamina. Acesta este un dezavantaj in cazul in care melamina din firul de par are culoare mai deschisa (randament scazut) sau in cazul in care pielea este mai inchisa la culoare (riscul arsurilor si depigmentarilor)

Exceptie face laserul Nd YagLong (LP) care insa nu e eficient pe parul fin.

Sistemul IPL poate tinti orice tip de melamina, inclusiv cea din firele de par mai deschise, desigur cu un randament mai redus decat pentru firele inchise la culoare.
Datorita rezultatelor excelente, nivelului de confort si riscului minim al complicatiilor, lumina intens pulsata reprezinta standardul de aur pentru epilarea definitiva.

Care sunt diferentele dintre IPL si electroliza?

Electroliza consta in inserarea unui ac la nivelul fiecarui folicul pilos (pe rand). Odata inserat acul, un soc electric arde folicului pilos pentru a-i incetini cresterea.

Avantaje IPL in raport cu epilarea prin electroliza :
  • mai rapida, mai putine sedinte
  • mai putin dureroasa
  • fara cicatrici
  • e posibila realizarea epilarii pe suprafete mai mari (coapse,gambe)